Intervencija – podrta drevesa 29. 10. 2018

Intervencija – podrta drevesa 29. 10. 2018

Začelo se je 29.10.2018 s pozivom “Podrto drevo – cesta na sveti duh”. 12 gasilcev se je z GVC 16/25 in GVZ-1 odpravilo na teren da bi sprostili cesto iz Selnice ob Dravi proti Sv. Duhu na Ostrem vrhu. Ta dan je močno pihalo in je na cesto padlo več dreves. Veter ni pojenjal in po odstranitvi 7-8 dreves smo se odločili da se vrnemo nazaj v dolino. Nevarnost da koga pokoplje drevo je bila prevelika.

Med vračanjem pa se je zgodilo. Ustavili smo se da odstranimo drevo, ki je ponovno zaprlo cesto in na GVC 16/25 je v tistem trenutku padla večja smreka. Nekaj gasilcev je že bilo izven avtomobila, nekaj jih je bilo v vozilu. Prvi odziv je bil da so vsi celi, slabše jo je odnesel GVC. Poškodovana kabina in nadgradnja. Nadaljevanje poti z tem avtomobilom ni bilo več mogoče. GVZ-1 in eden izmed občanov ki sta bila takrat za cisterno sta lahko tovornjak obvozila. Radijske zveze in GSM omrežje nio delovali zato smo iz bližnje hiše po stacionarni liniji poklicali na pomoč druge enote. Z GVZ-1 in z osebnim avtomobilom občana smo nadaljevali pot, nasproti pa so nam prišli kolegi iz PGD Slemen in PGD Ruše in čistili na novo podrta drevesa. Uspešno smo se prebili do doline.

Misel na to, kaj vse bi lahko bilo, če bi tam bili s kakšnim manjšim avtomobilom ali če bi kak nesrečnik stal tam je vedno bolj prihajala naprej. Imeli smo srečo, veliko srečo!

Naslednje jutro smo se vrnili in s pomočjo gozdarskega tovornjaka rešili nesrečni GVC 16/25 izpod podrte smreke. Na spodnjih slikah lahko vidite kako je izgledalo v lepem vremenu in po svetlem. Predstavljajte si kako je bilo v temi in takšnem vetru da se nismo slišali med seboj.

Ob tem še enkrat hvala PGD Slemen in PGD Ruše, ki so nam odprli pot nazaj domov. Hvala ekipi Omerzu&Omerzu ki sta z gozdarskim tovornjakom pomagala da smo rešili naše vozilo. In seveda sv. Florjanu da nas je obvaroval cele in zdrave.